Kuvassa nuoria uimareita harjoittelemassa Vuokatin uimahallissa.

Uinti

Sotkamon urheilulukion uintikulttuuri juontaa juurensa syvälle sotkamolaiseen urheiluperinteeseen. Meillä perinteet kohtaavat modernin opetuksen ja huipputason urheiluvalmennuksen, tarjoten parhaat edellytykset yhdistää opiskelu ja urheilu. Kehitämme urheilijoita yhdessä seurojen ja tärkeimpien sidosryhmien kanssa luomalla polun kohti huippua.

Oletko valmis aloittamaan matkasi kohti urheilu-unelmaasi?

Kuvituskuvassa uimari ja tietoa yhteishaku 2024 aikataulusta.

Oletko etsimässä paikkaa, jossa voit kehittää taitojasi urheilun ja koulutuksen parissa?Sotkamon urheilulukio on neljä kertaa palkittu Suomen parhaana urheiluoppilaitoksena. Täällä sinulla on mahdollisuus kehittyä urheilijana ja samalla saada laadukasta koulutusta, joka valmistaa sinut elinikäiseen oppimiseen.

Uimarin polku Sotkamon urheilulukiossa

Uinti on yksi monista urheilulajeista Sotkamon urheilulukiossa, jossa yhdistyvät Vuokatin ainutlaatuiset harjoitteluolosuhteet ja ammattitaitoinen valmennus. Vuoden ympäri saatavilla olevat harjoitusolosuhteet kuten uimahalli, kuntosalit sekä monipuoliset ulkomaastot mahdollistavat monipuolisen ja suunnitelmallisen harjoittelun sekä kehittymisen tässä vaativassa lajissa.

Sotkamon urheilulukiossa pääset osaksi innostavaa urheilijaryhmää, jossa harjoittelu ja yhdessäolo ovat tasapainossa. Harjoittelusi suunnitellaan yhdessä ammattivalmentajan kanssa, valmentajan tukiessa päivittäistä harjoitteluasi. Sotkamon urheilulukio on paikka, jossa voit kasvaa niin urheilijana kuin ihmisenäkin, tavoitellen huippua uinnissa.

Kuvassa nuoria uimareita Vuokatin uimahallissa

Tule mukaan uintiyhteisöömme

Jos haluat elää ja hengittää uintia opiskelun ohessa, olemme paikka sinua varten. Uintiyhteisössämme on jo noin 60 uimaria ympäri Suomen aina yläkoululeirityksestä varusmiespalvelukseen saakka.

Valmennusfilosofia

”Harjoitus tekee mestarin ja mestarikin harjoittelee”, on tuttu motto valmentajamme suusta. Uintivalmennuksen lähtökohta on huomioida urheilijoiden fyysinen ja psyykkinen kehitysvaihe sekä yksilölliset lähtötasot luoden jokaiselle uimarille oma polku, jota edetään koko lukion ajan. Keskitymme yksilölliseen kehitykseen ja tavoitteenamme on kehittää kyvykkäitä urheilijoita seurojen ja lajin hyväksi sekä edistää urheilijoiden kasvua itsenäisinä ihmisinä tukien heidän kaksoisuraansa.

Uintivalmennuksen kulmakivet Sotkamon urheilulukiossa

Uintivalmennuksemme perustuu neljään keskeiseen pilariin: fyysinen, lajitaidollinen, lajitaktinen ja psyykkinen harjoittelu. Valmennusprosessi suunnitellaan koko lukio-opiskelun ajaksi edistämään jatkuvaa kehitystä, ja tämä progressiivisuus näkyy sekä harjoittelun sisällöissä että määrissä. Harjoittelun nousujohteisuus takaa, että jokainen urheilija oppii ymmärtämään ja soveltamaan uintivalmennuksen teoreettista mallia, mikä on avainasemassa kehittymisessä kohti tärkeintä tavoitetta: tulla itsensä valmentajaksi ja oppia ymmärtämään omat vahvuudet sekä henkilökohtaiset tavoitteet.

Uintivalmennuksemme on ulospäinsuuntautunut ja pyrkii aktiivisesti kehittämään valmennuskenttää. Teemme tiivistä yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa ja sopeudumme joustavasti toimintaympäristömme tarpeisiin. Valmennuksessamme korostetaan urheilijan kokonaisvaltaista kasvua itsenäiseksi nuoreksi ihmiseksi, ja valmentajamme toimivat myös kasvattajina.

Osallistuva asiantuntijuus moniammatillisessa tiimissä

Vuokatti-Ruka urheiluakatemiassa osallistuvan asiantuntijuuden ydin on asiantuntijoiden tiivis yhteistyö urheilijoiden ja valmentajien kanssa. Tämä lähestymistapa sisältää valmennusprosessin syvällisen ymmärtämisen, yhteistyöhön perustuvan tavoitteenasettelun ja toiminnan jatkuvan arvioinnin.

Osallistuvan asiantuntijuuden tavoitteena on edistää urheilijoiden suorituskykyä, harjoittelukykyä ja terveyttä. Samalla se tukee valmentajien ja asiantuntijoiden osaamisen kehittymistä moniammatillisessa tiimissä. Asiantuntijuus parantaa vaikuttavuuttaan, kun asiantuntija tuntee valmentajan ja urheilijan arjen sekä
lajin erityispiirteet.

Valmennusprosessissa asiantuntijatukea kohdennetaan urheilijoiden tarpeiden, lajin ja iän mukaan. Toisella asteella painotetaan valmentajien ja opettajien osaamisen kehittämistä ja ryhmämuotoisia urheilijakohtaamisia sekä yksilöllistä ohjausta. Huippuvaiheessa asiantuntijatuki on erityisen räätälöityä ja toteutetaan yhteistyössä lajiliittojen ja huippu-urheiluyksikön kanssa.

Vuokatti-Ruka urheiluakatemian asiantuntijatiimissä jokaisella jäsenellä on määritelty rooli ja vastuualue, ja valmentaja johtaa koko valmennusprosessia ja siihen liittyvää asiantuntijatiimiä. Tiimiin kuuluu asiantuntijoita muun muassa kaksoisuran, fysiikkavalmennuksen, urheilufysioterapian, lääketieteen,
psyykkisen valmennuksen, urheiluravitsemuksen ja paraluokittelun aloilta.

Viikkorytmi

Viikkorytmimme on suunniteltu tukemaan urheilijoiden tasapainoista kehitystä sekä koulussa että urheilussa. Yhteisharjoituksia on 7 – 9 kertaa viikossa ja viikkomme rakenne on tarkasti mietitty urheilijoiden tarpeisiin, mahdollistaen joustavan osallistumisen yhteis- ja henkilökohtaiseen harjoitteluun. Harjoittelumme suunnittelu pohjataan Suomen Uimaliiton valmennuksen polkuun sekä valmentajamme vuosikymmenien kokemukseen.

Aamuharjoitukset pidetään tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin (ja tarvittaessa perjantai aamuisin), tuoden urheilijoiden arkeen vahvan startin päivälle. Arki-iltojen ja viikonloppujen harjoittelut suoritetaan koulupäivien jälkeen yhdessä tai erikseen riippuen henkilökohtaisista harjoitusohjelmista, jotka suunnitellaan yhdessä uintivalmentajamme kanssa. Tämä monipuolinen lähestymistapa varmistaa, että jokainen urheilija saa tarvitsemansa tuen ja ohjauksen niin lajitaidollisessa, fyysisessä kuin taktisessakin valmennuksessa.

Harjoitusympäristö

Sotkamon urheilulukion uintivalmennuksessa pääset hyödyntämään Vuokatin erinomaisia harjoitusolosuhteita. Sotkamon uimahallin rauhallisuus ja urheilijaystävällinen ilmapiiri ja Vuokatin urheiluopiston huippuluokan tilat tarjoavat ihanteellisen ympäristön päivittäiseen harjoitteluun vuoden ympäri. Kuntosalit, telinevoimistelusali ja muita oheisharjoittelutiloja täydentää testiaseman hyödyntäminen erilaisiin testaamisiin. Vuokatissa harjoittelusi tapahtuu aina parhaissa mahdollisissa olosuhteissa, varmistaen jatkuvan kehityksen ja oppimisen.

Meidän urheilulukiossamme sinun ei tarvitse huolehtia pitkistä matkoista harjoituksiin – voit aloittaa treenisi suoraan kotioveltasi.

Sujuva arki Sotkamon urheilulukiossa

Sotkamon urheilulukion arki on suunniteltu tukemaan jokaista opiskelijaamme heidän hyvinvoinnissaan ja menestyksessään. Lukion sujuva arki on monipuolista ja vaatii tasapainoa opiskelun, sosiaalisten suhteiden ja vapaa-ajan välillä. Tarjoamme kattavat tukipalvelut sekä henkilökohtaista neuvontaa kaikilla elämän osa-alueilla, keskittyen erityisesti opiskelun, sosiaalisten suhteiden ja vapaa-ajan tasapainoiseen yhdistämiseen.

Koulupäivämme Sotkamon lukiossa on suunniteltu monipuolisiksi, huomioiden opiskelijoidemme erilaiset tarpeet ja elämäntyylit. Tarjoamme joustavat kulkuyhteydet ja tukea jokaisen opiskelijan koulumatkaan, joten monet opiskelijoistamme hyödyntävät julkista liikennettä, kuten busseja, saapuakseen kouluumme helposti ja mukavasti.

Opiskeluhuoltomme on suunniteltu erityisesti tukemaan opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja ne tarjoavat opiskelijoille tukea sekä resursseja opiskelun onnistumiseen. Ymmärrämme, että opiskelijan hyvinvointi on avain menestykseen ja siksi opiskeluhuollon palvelut ovat olennainen osa Sotkamon
lukion sujuvaa arkea. Olemme omistautuneet luomaan ympäristön, joka tukee ja rohkaisee jokaista opiskelijaa heidän opintiellään.

Kuvassa oppilaita oppitunnilla.

Meille voit tulla huoletta läheltä tai kauempaa

Meidän tehtävämme on auttaa sinua suorittamaan lukio-opintosi niin hyvin kuin mahdollista ja pidämme myös kotijoukot kartalla, missä milloinkin mennään. Saat meiltä tarkasti punnitut neuvot ja ohjeet opiskeluun ja elämään. Odotamme innolla, että pääsemme tutustumaan sinuun!

Uinnin menestystarinoita Sotkamon urheilulukiossa

Uinnilla on pitkät ja tuloksekkaat perinteet Sotkamon lukiossa. Nykyjärjestelmän mukainen toiminta käynnistyi vuonna 2009, kun Sotkamon omat uimarit, Swimming Club Vuokatin Jere Laukkanen ja Kalle Liuski aloittivat opiskelunsa. Jere Laukkanen ui kesällä 2010 räpyläuinnin nuorten MM-uinneissa 4. sijalle ja edusti Suomea myös kilpauinnin puolella nuorten EM-uinneissa, joissa hän ui ikäryhmänsä kärkiajat Suomessa 800m vapaauinnissa ja 400 sekauinnissa.

Kansainvälisesti ja kansallisesti kirkkain tähti tähän saakka on ollut 2011 lukion aloittanut Jenna Laukkanen. Jenna on tuonut Sotkamoon lukion aikana useita yleisen sarjan Suomen mestaruuksia ja Suomen ennätyksiä. Kansainvälisinä virstanpylväinä voidaan pitää Lontoon 2012 ja Rio De Janeiron 2016
Olympialaisten edustukset ja Rion 200 m rintauinnin 16. sija sekä lukuisat MM-edustukset. Eurooppalaisissa altaissa Jenna on lisäksi saavuttanut lyhyen radan EM-uinneissa 50 metrin rintauinnissa kultaa (2015) ja hopeaa (2017) sekä 100 metrin rintauinnissa kultaa (2015) ja hopeaa (2017). Kansainvälisen läpimurron
Jenna teki Nuorten Euroopan Olympiapäivillä 2009 saavuttaen kaksi hopeaa rintauinneissa.

Uimareiden akateeminen menestys urheilun ohella

Sotkamon lukiossa painotamme, että lukio-opinnot ja ylioppilaskirjoitukset suoritetaan asianmukaisesti, mikä on keskeistä kokonaisuutemme kannalta. Lukion ja VRUA:n yhteisenä tärkeänä tehtävänä on koordinoida ja yhteensovittaa urheilu ja opiskelu varmistaen, että opiskelijamme voivat loistaa sekä kilpailuissa että opintiellä.

Opiskelutilanne, jossa kaksi tyttöä keskustelee.

Yhteisellä matkalla

Otamme sinut vastaan sellaisena kuin olet. Laadimme yhdessä henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi, jolla voit saavuttaa tavoitteesi jatko-opintojasi ajatellen. Pitkän linjan urheilulukiona meillä on vuosikymmenten kokemus lajiharjoittelun ja opiskelun joustavasta sekä tuloksellisesta yhdistämisestä.

Hakuohjeet Sotkamon urheilulukioon

Haaveiletko opiskelusta Sotkamon urheilulukiossa? Haku tapahtuu yhteishaun kautta Opintopolku.fi -sivustolla. Varmista, että asetat toiseksi hakuvaihtoehdoksesi Sotkamon lukion yleislinjan, joka edellyttää vähintään 7,0 keskiarvoa pääsykriteerinä.

Yleislinjalta on mahdollista osallistua Vuokatti-Ruka urheiluakatemian harjoituksiin ja siirtyä myöhemmin lukio-opintojesi aikana urheilulinjalle, mikäli täytät vaadittavat kriteerit. Tämä antaa joustavuutta urheilu- ja opintopolullesi Sotkamon lukiossa.

Kun haet Sotkamon urheilulukioon, muista täyttää opintopolussa urheilijalle suunnatut lisäkysymykset. Nämä kysymykset auttavat meitä ymmärtämään paremmin urheilutaustaasi ja tavoitteitasi.

Jos olet jo aloittanut lukio-opintosi toisessa oppilaitoksessa ja haluat siirtyä Sotkamon urheilulukioon toiselle vuosikurssille, se on myös mahdollista. Valinnoista ilmoitetaan kesäkuussa 2024.

Sotkamon urheilulukion hakukriteerit

Sotkamon urheilulukioon hakeminen perustuu selkeisiin kriteereihin. Minimivaatimuksemme ovat lajiliittopisteet vähintään 2,0, oppilaitospisteet pääsykokeissa vähintään 2,5 sekä lukuaineiden ja liikuntanumeron keskiarvo vähintään 7,3. Nämä kriteerit takaavat, että valitsemme motivoituneita
urheilijoita, jotka ovat valmiita sitoutumaan Sotkamon urheilulukion tarjoamaan korkeatasoiseen valmennukseen ja koulutukseen.

Pääsykoe Sotkamon urheilulukion uintilinjalle

Kevään 2024 yhteishaussa Sotkamon lukion uintilinjalle ja Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaan hakeneet urheilijat kutsutaan osallistumaan pääsykokeisiin. Pääsykokeet ovat keskeinen osa valintaprosessiamme, ja ne antavat meille mahdollisuuden arvioida jokaisen hakijan urheilullisia valmiuksia. Kutsu pääsykokeisiin lähetetään hakijoille erikseen ja se sisältää kaikki tarvittavat tiedot kokeen suorittamisesta.

Pääsykokeen sisältö

Pääsykokeet Sotkamon urheilulukion uintilinjalle koostuvat fysiikkatesteistä kuten kiristyvä uintivauhtitesti, leuanveto- ja penkkipunnerrustesti sekä henkilökohtaisesta haastattelusta. Kiristyvässä uintivauhtitestissä mitataan uimarin tuntemusta omasta uintivauhdista ja kyvystä kiristää uintivauhtia tasaisesti (6×100 metriä vapaauintia: ennätys +20sek, +16sek, 12sek, 8sek, 4sek ja max suoritus). Leuanvetotestissä maksimimäärä toistoja vastaotteella ja penkkipunnerrustestissä oma paino jaettuna kahdella maksimimäärä toistoja.

Nämä testit antavat meille kokonaisvaltaisen kuvan jokaisen hakijan urheilullisista kyvyistä ja sopivuudesta uintilinjallemme. Haastattelu auttaa meitä ymmärtämään hakijoiden motivaatiota, tavoitteita ja sitoutumista urheilu-uraansa sekä opintoihinsa.

Kuvassa uimari treenaamassa Vuokatin uimahallissa.

Sotkamon urheilulukio – Huippuosaamisen tyyssija

Sotkamon urheilulukio on täydellinen yhdistelmä joustavaa opiskelua ja kansainvälisen tason lajiharjoittelua. Hae mukaan vuoden 2024 yhteishaussa ja ota ensimmäinen askel kohti huippuosaamista ja unelmiesi toteutumista. Sotkamon lukio on paikka, jossa tulevaisuuden urheilutähdet ja akateemiset menestyjät kasvavat ja kehittyvät.

Ota yhteyttä

Reinikka Mauri

Rehtori, Sotkamon lukio

Simula Jussi

VRUA, valmennuksen johtaja