Sotkamon lukio ja kirjasto -havainnekuva

Urheilulukio

Sotkamon lukio on palkittu neljä kertaa Suomen parhaana urheiluoppilaitoksena, ja koulullamme on vahvat urheiluperinteet jo vuodesta 1976 alkaen. Tarjoamme erinomaisen mahdollisuuden koulunkäynnin ja urheilemisen yhdistämiseen. Vuokatti-Ruka urheiluakatemian ammattivalmentajat sekä asiantuntijat, joustava urheilulukiojärjestelmä ja sujuva arki takaavat urheilijoille mahdollisuuden keskittyä samanaikaisesti niin urheiluun kuin opiskeluun. Laaja yhteistyö sidosryhmiemme kanssa takaavat meille huippuolosuhteet harjoitteluun.

Uusi lukio-kirjasto rakennus valmistuu vuoden 2025 alussa

Modernit, viihtyisät ja korkealaatuiset opetustilat ovat pian käytettävissämme. Uudessa rakennuksessa sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa kirjasto ja kahvila, jotka tarjoavat täydelliset puitteet rentoutumiseen ja opiskeluun. Kolmannessa kerroksessa opiskelijoille on varattu oma ”kotipesä”, jossa voi viettää hyppytunteja, kokoontua ystävien kanssa, katsella elokuvia tai vaikkapa järjestää kisastudion. Tämä tila on suunniteltu opiskelijoiden yhteisöllisyyden ja mukavuuden lisäämiseksi.

uuden lukion pääportaikko havainnekuvana

Kohti uutta lukiota!

Hankkeen laajuus on vaikuttavat 4,350 kem2, tarjoten tilaa monipuoliselle ja modernille oppimiselle ja kirjastopalveluille. Sotkamon kunnan verkkosivulta löydät tietoa, kuvia ja videoita projektin etenemisestä.

Sotkamon lukiolla on vahvat urheiluperinteet jo vuodesta 1976 alkaen

Sotkamon urheilulukio aloitti toiminnan liikuntalukiona vuonna 1976 ja eri vaiheiden jälkeen saimme virallisen urheilulukiostatuksen 1994. Vuosien varrella opiskelijamme ovat saavuttaneet huomattavaa menestystä sekä nuorten että aikuisten arvokisoissa.

40-vuotisjuhlavuonna 2016 perustettu Hall of Fame nostaa esillä koulumme käyneitä menestyneitä urheilijoita, jotka ovat jo urheilu-uransa päättäneet. Tähän mennessä neljä urheilijaa on saanut kunnian olla osa tätä kunniagalleriaa mukaan lukien Kari Härkönen, Tapio Korjus, Jaakko Tallus ja Tanja Kari (os. Tervonen). Heidän saavutuksensa ja kuvansa koristavat lukion ruokalan seinää, ja heidän mukaansa on nimetty luokat.

Olympiavoittaja Iivo Niskanen, maailmanmestari Kaisa Mäkäräinen, sekä olympiahopeamitalistit Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen sekä nuorten maailmanmestarit Eevi-Inkeri Tossavainen ja Niko Anttola ovat kaikki Sotkamon urheilulukion kasvatteja. Jenna Laukkanen, useiden Suomen mestaruuksien uimari, on myös yksi lukion menestyneistä oppilaista.

Lisäksi Sotkamon urheilulukio on kehittänyt huippuosaamista myös palloilulajeissa tuottaen sellaisia pesäpalloilijoita kuin Kalle Kuosmanen, Saaga-Angelia Raudasoja, Iivari Vihanto, Aapo Komulainen ja Topi Still. Koulumme valmennustoiminta tukee monipuolisesti sekä yksilö- että joukkuelajeja edistäen urheilijoiden kehitystä ja menestystä.

Kalle Kuosmanen kärkkymässä ykköspesällä pesäpallo-ottelussa.

Sotkamon urheilulukio on täydellinen valinta sinulle!

Oletko etsimässä paikkaa, jossa voit kehittää taitojasi urheilun sekä koulutuksen parissa ja jossa voit kasvaa urheilijana ja ihmisenä samanaikaisesti?

 

Sotkamon lukiossa yhdistämme opiskelun ja urheilun menestyksekkäästi

Sotkamon lukio on tunnustettu edelläkävijä lukio-opiskelun ja kilpaurheilun yhdistämisessä. Meillä opiskelijat kokevat sujuvan arjen, jossa laadukas lukio-opetus ja tavoitteellinen lajiharjoittelu kulkevat käsi kädessä. Lukion valtakunnallinen maine perustuu joustavaan ja toimivaan malliin, joka tukee sekä urheilijoita että yleislinjan opiskelijoita.

Urheilupuolen erityistehtävä heijastuu koko kouluyhteisöön luoden joustavaa ja yhteen hiileen puhaltavaa me-henkeä. Sotkamon tarjoamat huippuolosuhteet urheiluun sekä osaavat opettajat ja ammattivalmentajat takaavat, että jokainen opiskelija saa parhaat edellytykset menestyä niin koulussa kuin urheilussakin. Sotkamon lukiossa menestys tarkoittaa tasapainoa opiskelun ja urheilun välillä tarjoten opiskelijoille ainutlaatuisen polun kohti heidän tulevaisuuden tavoitteitaan.

Räätälöidyt opintopolut Sotkamon lukiossa

Sotkamon lukio erottuu tarjoamalla joustavia opintojärjestelyjä, laajaa kurssivalikoimaa ja kansainvälisiä mahdollisuuksia, jotka mahdollistavat innostavan ja henkilökohtaisen opintopolun rakentamisen. Urheilulukiolaisena suoritat urheiluvalmennuksen opintoja vähintään 24 opintopisteen edestä, mikä varmistaa, että urheilu ja opiskelu kulkevat käsi kädessä.

Laadukkaan opetuksen ja ammattitaitoisten opettajiemme ansiosta saat vankan pohjan niin elinikäiselle oppimiselle kuin ammatilliselle urallesikin. Sotkamon lukion kurinalainen urheilijan elämänrytmi tukee nuoren itsenäistymistä ja kehitystä, mikä heijastuu oppilaidemme menestyksessä jatko-opinnoissa ja työelämässä. Koulumme on tunnettu siitä, että se luo vahvan perustan urheilijoille, jotka pyrkivät huippuunsa sekä urheilussa että akateemisissa tavoitteissaan.

Eevi-Inkeri Tossavainen EYOF maastohiihtokisoissa Vuokatissa

Yhteisellä matkalla

Otamme sinut vastaan sellaisena kuin olet. Laadimme yhdessä henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi, jolla voit saavuttaa tavoitteesi jatko-opintojasi ajatellen. Pitkän linjan urheilulukiona meillä on vuosikymmenten kokemus lajiharjoittelun ja opiskelun joustavasta sekä tuloksellisesta yhdistämisestä.

Huippu-urheilua Sotkamon lukiossa

Sotkamon lukion urheilun erityistehtävän myötä olemme osa Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaa sekä Suomen Olympiakomitean kumppanuusjäsen. Vuokatti-Ruka urheiluakatemia tarjoaa urheilijoilleen kansainvälisen tason päivittäisvalmennusta ja huippuolosuhteita. Vuokatti-Ruka urheiluakatemian asiantuntemus varmistaa, että lahjakkaat nuoret urheilijat voivat täysin hyödyntää potentiaalinsa tavoitellen kansainvälistä menestystä.

Urheiluakatemian valmentajien johtamat tehostetun liikunnantunnit ja iltaharjoitukset mahdollistavat opiskelijoille harjoittelun kaksi kertaa päivässä Vuokatin urheilukampuksen ympäristössä. Lisäksi valmennusta tukee joukko asiantuntijoita kuten psyykkinen valmennus, ravintovalmennus, fysioterapia ja fysiikkavalmennus.

Lähes kaikki keskeiset harjoituspaikat sijaitsevat Sompalan, jossa monet lukiomme opiskelijat asuvat, välittömässä läheisyydessä, joten välimatkojen kulkemiseen ei mene turhaan aikaa. Asuntola sijaitsee Vuokatin urheiluopiston (VuokattiSport) pihapiirissä ja lukuisille lenkkipoluille ja laduille pääsee suoraan ovelta. Vuokatti Areena, kuntosalit, uimahalli, ensilumenlatu ja testiasema sijaitsevat kaikki samassa pihapiirissä, joten sinulla on mahdollisuus kehittyä ja parantaa taitojasi jatkuvasti.

Iivo Niskanen Peking 2022 Olympialaisten maastohiihtokisoissa.

Parhaat parhaiden kanssa – parhaissa olosuhteissa

Täällä sinulla on mahdollisuus kehittyä urheilijana ja samalla saada laadukasta koulutusta, joka valmistaa sinut elinikäiseen oppimiseen!

Sujuva arki Sotkamon urheilulukiossa

Sotkamon urheilulukion arki on suunniteltu tukemaan jokaista opiskelijaamme heidän hyvinvoinnissaan ja menestyksessään. Lukion sujuva arki on monipuolista ja vaatii tasapainoa opiskelun, sosiaalisten suhteiden ja vapaa-ajan välillä. Tarjoamme kattavat tukipalvelut sekä henkilökohtaista neuvontaa kaikilla elämän osa-alueilla, keskittyen erityisesti opiskelun, sosiaalisten suhteiden ja vapaa-ajan tasapainoiseen yhdistämiseen.

Koulupäivämme Sotkamon lukiossa on suunniteltu monipuolisiksi huomioiden opiskelijoidemme erilaiset tarpeet ja elämäntyylit. Tarjoamme joustavat kulkuyhteydet ja tukea jokaisen opiskelijan koulumatkaan, joten monet opiskelijoistamme hyödyntävät julkista liikennettä kuten busseja, saapuakseen kouluumme helposti ja vaivattomasti.

Opiskeluhuoltomme on suunniteltu erityisesti tukemaan opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja ne tarjoavat opiskelijoille tukea sekä resursseja opiskelun onnistumiseen. Ymmärrämme, että opiskelijan hyvinvointi on avain menestykseen ja siksi opiskeluhuollon palvelut ovat olennainen osa Sotkamon lukion sujuvaa arkea. Olemme omistautuneet luomaan ympäristön, joka tukee ja rohkaisee jokaista opiskelijaa heidän opintiellään.

Saaga-Angelia Raudasoja pesäpallon arvo-ottelussa.

Meille voit tulla huoletta läheltä tai kauempaa

Meidän tehtävämme on auttaa sinua suorittamaan lukio-opintosi niin hyvin kuin mahdollista ja pidämme myös kotijoukot kartalla, missä milloinkin mennään. Saat meiltä tarkasti punnitut neuvot ja ohjeet opiskeluun ja elämään. Odotamme innolla, että pääsemme tutustumaan sinuun!

Hakuohjeet Sotkamon urheilulukioon

Haaveiletko opiskelusta Sotkamon urheilulukiossa? Haku tapahtuu yhteishaun kautta Opintopolku.fi -sivustolla. Varmista, että asetat toiseksi hakuvaihtoehdoksesi Sotkamon lukion yleislinjan, joka edellyttää vähintään 7,0 keskiarvoa pääsykriteerinä.

Yleislinjalta on mahdollista osallistua Vuokatti-Ruka urheiluakatemian harjoituksiin ja siirtyä myöhemmin lukio-opintojesi aikana urheilulinjalle, mikäli täytät vaadittavat kriteerit. Tämä antaa joustavuutta urheilu- ja opintopolullesi Sotkamon lukiossa.

Kun haet Sotkamon urheilulukioon, muista täyttää opintopolussa urheilijalle suunnatut lisäkysymykset. Nämä kysymykset auttavat meitä ymmärtämään paremmin urheilutaustaasi ja tavoitteitasi.

Jos olet jo aloittanut lukio-opintosi toisessa oppilaitoksessa ja haluat siirtyä Sotkamon urheilulukioon toiselle vuosikurssille, se on myös mahdollista.

Valinnoista ilmoitetaan kesäkuussa 2024.

Sotkamon urheilulukion hakukriteerit

Sotkamon urheilulukioon hakeminen perustuu selkeisiin kriteereihin. Minimivaatimuksemme ovat lajiliittopisteet vähintään 2,0, oppilaitospisteet pääsykokeissa vähintään 2,5 sekä lukuaineiden ja liikuntanumeron keskiarvo vähintään 7,3. Nämä kriteerit takaavat, että valitsemme motivoituneita urheilijoita, jotka ovat valmiita sitoutumaan Sotkamon urheilulukion tarjoamaan korkeatasoiseen valmennukseen ja koulutukseen.

Pääsykoe Sotkamon urheilulukioon

Kevään 2024 yhteishaussa Sotkamon lukion urheilulinjalle ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiaan hakeneet urheilijat kutsutaan osallistumaan pääsykokeisiin. Pääsykokeet ovat keskeinen osa valintaprosessiamme, ja ne antavat meille mahdollisuuden arvioida jokaisen hakijan urheilullisia valmiuksia. Kutsu pääsykokeisiin lähetetään hakijoille erikseen ja se sisältää kaikki tarvittavat tiedot kokeen suorittamisesta.

Niko Anttola EYOF-maastohiihtokisoissa Vuokatissa.

Sotkamon urheilulukio – Huippuosaamisen tyyssija

Sotkamon urheilulukio on täydellinen yhdistelmä joustavaa opiskelua ja kansainvälisen tason lajiharjoittelua. Hae mukaan vuoden 2024 yhteishaussa ja ota ensimmäinen askel kohti huippuosaamista ja unelmiesi toteutumista. Sotkamon lukio on paikka, jossa tulevaisuuden urheilutähdet ja akateemiset menestyjät kasvavat ja kehittyvät.

Ota yhteyttä

Reinikka Mauri

Rehtori, Sotkamon lukio

Simula Jussi

VRUA, valmennuksen johtaja