Kuvassa suunnituksen valmentaja Hannu Airila sekä nuori suunnistaja.

Suunnistus

Sotkamon urheilulukion suunnistuskulttuuri juontaa juurensa syvälle sotkamolaiseen urheiluperinteeseen. Meillä perinteet kohtaavat modernin opetuksen ja huipputason urheiluvalmennuksen, tarjoten parhaat edellytykset yhdistää opiskelu ja urheilu. Kehitämme urheilijoita yhdessä seurojen ja tärkeimpien sidosryhmien kanssa luomalla polun kohti huippua.

Oletko valmis aloittamaan matkasi kohti urheilu-unelmaasi?

Kuvituskuvassa suunnistaja ja hänen valmentaja sekä tietoa yhteishaku 2024 aikataulusta.

Oletko etsimässä paikkaa, jossa voit kehittää taitojasi urheilun ja koulutuksen parissa?Sotkamon urheilulukio on neljä kertaa palkittu Suomen parhaana urheiluoppilaitoksena. Täällä sinulla on mahdollisuus kehittyä urheilijana ja samalla saada laadukasta koulutusta, joka valmistaa sinut elinikäiseen oppimiseen.

Suunnista Sotkamon urheilulukioon

Sotkamossa urheilulukiolla on pitkä ja vahva historia lumilajien ja pesäpallon parissa. Vuokatin ainutlaatuiset maailmanluokan maastot ja kartat antavat nyt uudenlaisen mahdollisuuden avata ja laajentaa lajikirjoa suunnistuksella. Vuokatin vaarojen ja Tipasojan kankaiden monipuoliset taitoharjoitusalueet tarjoavat ihanteelliset puitteet suunnistustaitojen kehittämiseen ja tekevät niistä täydellisen paikan suunnistuksen ja hiihtosuunnistuksen harjoitteluun.

Sotkamon urheilulukiossa pääset osaksi innostavaa suunnistusryhmää, jossa harjoittelu ja yhdessäolo ovat tasapainossa. Ammattivalmentajamme johdolla saat päivittäin ohjausta ja tukea, ja treeniryhmässäsi luodaan yhteisöllisyyden ja ystävyyden ilmapiiriä myös treenien ulkopuolella. Sotkamon urheilulukio on paikka, jossa voit kasvaa niin urheilijana kuin ihmisenäkin, tavoitellen huippua suunnistuksessa.

Suunnistuksen lajivalmentaja Hannu Airila avaa suunnistuksen maailmaa

Hannu kertoo, kuinka Sotkamon urheilulukio ja Vuokatti-Ruka urheiluakatemia auttaa nuoria suunnistajia kehittymään ja kasvamaan urheilijoiksi kohti huippua, tarjoten heille erinomaiset puitteet, valmennuksen, asiantuntijaverkoston sekä ainutlaatuisen lähestymistavan tasapainottaa koulutus, urheilu ja vapaa-aika.

Valmennusfilosofia

Suunnistusvalmennuksen lähtökohta on huomioida urheilijoiden fyysinen ja psyykkinen kehitysvaihe sekä yksilölliset lähtötasot. Keskitymme yksilölliseen kehitykseen ja tavoitteenamme on kehittää kyvykkäitä urheilijoita seurojen ja lajin hyväksi sekä edistää urheilijoiden kasvua itsenäisinä ihmisinä tukien heidän kaksoisuraansa.

Suunnistusvalmennuksen kulmakivet Sotkamon urheilulukiossa

Suunnistusvalmennuksemme perustuu neljään keskeiseen pilariin: fyysinen, lajitaidollinen, lajitaktinen ja psyykkinen harjoittelu. Meidän kolmivuotinen valmennusprosessimme on suunniteltu edistämään jatkuvaa kehitystä, ja tämä progressiivisuus näkyy sekä harjoittelun sisällöissä että määrissä. Harjoittelun nousujohteisuus takaa, että jokainen urheilija oppii ymmärtämään ja soveltamaan suunnistusvalmennuksen teoreettista mallia, mikä on avainasemassa kehittymisessä kohti tärkeintä tavoitetta: tulla itsensä valmentajaksi.

Suunnistusvalmennuksemme on ulospäinsuuntautunut ja pyrkii aktiivisesti kehittämään valmennuskenttää. Teemme tiivistä yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa ja sopeudumme joustavasti toimintaympäristömme tarpeisiin. Valmennuksessamme korostetaan urheilijan kokonaisvaltaista kasvua itsenäiseksi nuoreksi ihmiseksi, ja valmentajamme toimivat myös kasvattajina.

Suunnistusvalmentaja ja nuori suunnistaja katsovat karttaa järvimaisemassa.

Tule mukaan suunnistusyhteisöömme

Jos haluat elää ja hengittää maastohiihtoa opiskelun ohessa, olemme paikka sinua varten.

Osallistuva asiantuntijuus moniammatillisessa tiimissä

Vuokatti-Ruka urheiluakatemiassa osallistuvan asiantuntijuuden ydin on asiantuntijoiden tiivis yhteistyö urheilijoiden ja valmentajien kanssa. Tämä lähestymistapa sisältää valmennusprosessin syvällisen ymmärtämisen, yhteistyöhön perustuvan tavoitteenasettelun ja toiminnan jatkuvan arvioinnin.

Osallistuvan asiantuntijuuden tavoitteena on edistää urheilijoiden suorituskykyä, harjoittelukykyä ja terveyttä. Samalla se tukee valmentajien ja asiantuntijoiden osaamisen kehittymistä moniammatillisessa tiimissä. Asiantuntijuus parantaa vaikuttavuuttaan, kun asiantuntija tuntee valmentajan ja urheilijan arjen sekä lajin erityispiirteet.

Valmennusprosessissa asiantuntijatukea kohdennetaan urheilijoiden tarpeiden, lajin ja iän mukaan. Toisella asteella painotetaan valmentajien ja opettajien osaamisen kehittämistä ja ryhmämuotoisia urheilijakohtaamisia sekä yksilöllistä ohjausta. Huippuvaiheessa asiantuntijatuki on erityisen räätälöityä ja toteutetaan yhteistyössä lajiliittojen ja huippu-urheiluyksikkön kanssa.

Vuokatti-Ruka urheiluakatemian asiantuntijatiimissä jokaisella jäsenellä on määritelty rooli ja vastuualue, ja valmentaja johtaa koko valmennusprosessia ja siihen liittyvää asiantuntijatiimiä. Tiimiin kuuluu asiantuntijoita muun muassa kaksoisuran, fysiikkavalmennuksen, urheilufysioterapian, lääketieteen, psyykkisen valmennuksen, urheiluravitsemuksen ja paraluokittelun aloilta.

Viikkorytmi

Viikkorytmimme on suunniteltu tukemaan urheilijoiden tasapainoista kehitystä sekä koulussa että urheilussa. Viikkomme rakenne on tarkasti mietitty urheilijoiden tarpeisiin, mahdollistaen joustavan osallistumisen myös omatoimiseen harjoitteluun.

Aamuharjoitukset pidetään tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin, tuoden urheilijoiden arkeen vahvan startin päivälle. Lisäksi sulan maan aikaan on yksi kilpailuihin valmistava suunnistusharjoitus tiistai- tai keskiviikkoiltana. Tarjolla on myös Kajaanin iltarastit tiistaisin ja Sotkamon iltarastit keskiviikkoisin. Muina päivinä urheilulukiolaiset harjoittelevat itsenäisesti joko oman tai lukion suunnistusvalmentajan laatimien harjoitusohjelmien mukaisesti. Tämä monipuolinen lähestymistapa varmistaa, että jokainen urheilija saa tarvitsemansa tuen ja ohjauksen niin lajitaidollisessa, fyysisessä kuin taktisessakin valmennuksessa.

Harjoitusympäristö

Meidän urheilulukiossamme sinun ei tarvitse huolehtia pitkistä matkoista harjoituksiin – voit aloittaa treenisi suoraan kotioveltasi ja pääset hyödyntämään Vuokatin erinomaisia harjoitusolosuhteita. Vuokatinvaaran vaihtelevat maastot ja Vuokatin urheiluopiston huippuluokan tilat tarjoavat ihanteellisen ympäristön päivittäiseen harjoitteluun vuoden ympäri. Lähes kaikki keskeiset harjoituspaikat sijaitsevat Sompalan, jossa monet lukiomme opiskelijat asuvat, välittömässä läheisyydessä, joten välimatkojen kulkemiseen ei mene turhaan aikaa. Asuntola sijaitsee Vuokatin urheiluopiston (VuokattiSport) pihapiirissä. Vuokatti Areena, kuntosali, uimahalli ja testiasema sijaitsevat kaikki samassa pihapiirissä, joten sinulla on mahdollisuus kehittyä ja parantaa taitojasi jatkuvasti.

Sujuva arki Sotkamon urheilulukiossa

Sotkamon urheilulukion arki on suunniteltu tukemaan jokaista opiskelijaamme heidän hyvinvoinnissaan ja menestyksessään. Lukion sujuva arki on monipuolista ja vaatii tasapainoa opiskelun, sosiaalisten suhteiden ja vapaa-ajan välillä. Tarjoamme kattavat tukipalvelut sekä henkilökohtaista neuvontaa kaikilla elämän osa-alueilla, keskittyen erityisesti opiskelun, sosiaalisten suhteiden ja vapaa-ajan tasapainoiseen yhdistämiseen.

Koulupäivämme Sotkamon lukiossa on suunniteltu monipuolisiksi, huomioiden opiskelijoidemme erilaiset tarpeet ja elämäntyylit. Tarjoamme joustavat kulkuyhteydet ja tukea jokaisen opiskelijan koulumatkaan, joten monet opiskelijoistamme hyödyntävät julkista liikennettä, kuten busseja, saapuakseen kouluumme helposti ja mukavasti.

Opiskeluhuoltomme on suunniteltu erityisesti tukemaan opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja ne tarjoavat opiskelijoille tukea sekä resursseja opiskelun onnistumiseen. Ymmärrämme, että opiskelijan hyvinvointi on avain menestykseen ja siksi opiskeluhuollon palvelut ovat olennainen osa Sotkamon lukion sujuvaa arkea. Olemme omistautuneet luomaan ympäristön, joka tukee ja rohkaisee jokaista opiskelijaa heidän opintiellään.

Kuvassa oppilaita oppitunnilla.

Meille voit tulla huoletta läheltä tai kauempaa

Meidän tehtävämme on auttaa sinua suorittamaan lukio-opintosi niin hyvin kuin mahdollista ja pidämme myös kotijoukot kartalla, missä milloinkin mennään. Saat meiltä tarkasti punnitut neuvot ja ohjeet opiskeluun ja elämään. Odotamme innolla, että pääsemme tutustumaan sinuun!

Suunnistajien akateeminen menestys urheilun ohella

Sotkamon lukiossa painotamme, että lukio-opinnot ja ylioppilaskirjoitukset suoritetaan asianmukaisesti, mikä on keskeistä kokonaisuutemme kannalta. Lukion ja VRUA:n yhteisenä tärkeänä tehtävänä on koordinoida ja yhteensovittaa urheilu ja opiskelu varmistaen, että opiskelijamme voivat loistaa sekä kilpailuissa että opintiellä.

Kuvassa oppilaita opiskelemassa

Yhteisellä matkalla

Otamme sinut vastaan sellaisena kuin olet. Laadimme yhdessä henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi, jolla voit saavuttaa tavoitteesi jatko-opintojasi ajatellen. Pitkän linjan urheilulukiona meillä on vuosikymmenten kokemus lajiharjoittelun ja opiskelun joustavasta sekä tuloksellisesta yhdistämisestä.

Hakuohjeet Sotkamon urheilulukioon

Haaveiletko opiskelusta Sotkamon urheilulukiossa? Haku tapahtuu yhteishaun kautta Opintopolku.fi -sivustolla. Varmista, että asetat toiseksi hakuvaihtoehdoksesi Sotkamon lukion yleislinjan, joka edellyttää vähintään 7,0 keskiarvoa pääsykriteerinä.

Yleislinjalta on mahdollista osallistua Vuokatti-Ruka urheiluakatemian harjoituksiin ja siirtyä myöhemmin lukio-opintojesi aikana urheilulinjalle, mikäli täytät vaadittavat kriteerit. Tämä antaa joustavuutta urheilu- ja opintopolullesi Sotkamon lukiossa.

Kun haet Sotkamon urheilulukioon, muista täyttää opintopolussa urheilijalle suunnatut lisäkysymykset. Nämä kysymykset auttavat meitä ymmärtämään paremmin urheilutaustaasi ja tavoitteitasi.

Jos olet jo aloittanut lukio-opintosi toisessa oppilaitoksessa ja haluat siirtyä Sotkamon urheilulukioon toiselle vuosikurssille, se on myös mahdollista. Valinnoista ilmoitetaan kesäkuussa 2024.

Sotkamon urheilulukion hakukriteerit

Sotkamon urheilulukioon hakeminen perustuu selkeisiin kriteereihin. Minimivaatimuksemme ovat lajiliittopisteet vähintään 2,0, oppilaitospisteet pääsykokeissa vähintään 2,5 sekä lukuaineiden ja liikuntanumeron keskiarvo vähintään 7,3. Nämä kriteerit takaavat, että valitsemme motivoituneita urheilijoita, jotka ovat valmiita sitoutumaan Sotkamon urheilulukion tarjoamaan korkeatasoiseen valmennukseen ja koulutukseen.

Pääsykoe Sotkamon urheilulukion suunnistuslinjalle

Kevään 2024 yhteishaussa Sotkamon lukion suunnistuslinjalle ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiaan hakeneet urheilijat kutsutaan osallistumaan pääsykokeisiin. Pääsykokeet ovat keskeinen osa valintaprosessiamme, ja ne antavat meille mahdollisuuden arvioida jokaisen hakijan urheilullisia valmiuksia. Kutsu pääsykokeisiin lähetetään hakijoille erikseen ja se sisältää kaikki tarvittavat tiedot kokeen suorittamisesta.

Pääsykokeen sisältö

Pääsykokeet Sotkamon urheilulukion suunnistuslinjalle koostuvat fysiikkatesteistä kuten mattotestistä (juosten), leuanveto-, loikka-, nopeus- ja kuntopallotesteistä sekä henkilökohtaisesta haastattelusta. Nämä testit antavat meille kokonaisvaltaisen kuvan jokaisen hakijan urheilullisista kyvyistä ja sopivuudesta ampumahiihtolinjallemme. Haastattelu auttaa meitä ymmärtämään hakijoiden motivaatiota, tavoitteita ja sitoutumista urheilu-uraansa sekä opintoihinsa.

Sotkamon lukion pihapolku.

Sotkamon urheilulukio – Huippuosaamisen tyyssija

Sotkamon urheilulukio on täydellinen yhdistelmä joustavaa opiskelua ja kansainvälisen tason lajiharjoittelua. Hae mukaan vuoden 2024 yhteishaussa ja ota ensimmäinen askel kohti huippuosaamista ja unelmiesi toteutumista. Sotkamon lukio on paikka, jossa tulevaisuuden urheilutähdet ja akateemiset menestyjät kasvavat ja kehittyvät.

Ota yhteyttä

Reinikka Mauri

Rehtori, Sotkamon lukio

Airila Hannu

VRUA, suunnistuksen päivittäisvalmennus