Niko Anttola EYOF-maastohiihtokisoissa Vuokatissa.

Maastohiihto

Sotkamon urheilulukion maastohiihtokulttuuri juontaa juurensa syvälle sotkamolaiseen urheiluperinteeseen. Meillä perinteet kohtaavat modernin opetuksen ja huipputason urheiluvalmennuksen, tarjoten parhaat edellytykset yhdistää opiskelu ja urheilu. Kehitämme urheilijoita siten, että pyrimme mahdollisimman hyvään yhteistyöhön urheilijoiden henkilökohtaisten valmentajien kanssa ja luomme yhdessä tärkeimpien sidosryhmien kanssa polun kohti huippua.

Maastohiihdon menestystarinoita Sotkamon urheilulukiossa

Maastohiihdolla on pitkät ja tuloksekkaat perinteet Sotkamon lukiossa. Vuonna 1976 liikuntalukion aloittaessa toimintansa opiskelut aloitti myös tuleva maailmanmestari (1985) Kari Härkönen. Menestyksekkäälle maastohiihtäjän polulle oppinsa Sotkamon urheilulukiossa ovat saaneet myös monet tutut nykypäivän menestyjät kuten Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen, Niko Anttola, Remi Lindholm ja Eevi-Inkeri Tossavainen.

Sotkamon urheilulukio tarjoaa erinomaiset puitteet ja asiantuntevan valmennuksen kaikille maastohiihdon tuleville tähdille. Oletko sinä seuraava suuri nimi, joka liittyy Sotkamon lukion menestyslistaan? Tule mukaan ja aloita oma menestystarinasi meidän kanssamme!

Oletko valmis aloittamaan matkasi kohti urheilu-unelmaasi?

Kuvituskuvassa maastohiihtäjä ja tietoa yhteishaku 2024 aikataulusta.

Oletko etsimässä paikkaa, jossa voit kehittää taitojasi urheilun ja koulutuksen parissa?Sotkamon urheilulukio on neljä kertaa palkittu Suomen parhaana urheiluoppilaitoksena. Täällä sinulla on mahdollisuus kehittyä urheilijana ja samalla saada laadukasta koulutusta, joka valmistaa sinut elinikäiseen oppimiseen.

Maastohiihtäjän latu Sotkamon urheilulukiossa

Maastohiihto on yksi monista talviurheilulajeista Sotkamon urheilulukiossa, jossa yhdistyvät Vuokatin ainutlaatuiset harjoitteluolosuhteet ja ammattitaitoinen valmennus. Vuoden ympäri saatavilla olevat harjoitusolosuhteet: hiihtoladut, ensilumenlatu ja rullarata mahdollistavat jatkuvan harjoittelun ja kehittymisen tässä vaativassa lajissa. Meidän urheilulukiossamme sinun ei tarvitse huolehtia pitkistä matkoista harjoituksiin – voit aloittaa treenisi suoraan kotioveltasi. Lunta riittää yli puoleksi vuodeksi tarjoten sinulle parhaat mahdollisuudet hioa taitojasi.

Sotkamon urheilulukiossa pääset osaksi innostavaa maastohiihtoryhmää, jossa harjoittelu ja yhdessäolo ovat tasapainossa. Päätoimisten ammattivalmentajiemme johdolla saat päivittäin ohjausta ja tukea, ja treeniryhmässäsi luodaan yhteisöllisyyden ja ystävyyden ilmapiiriä myös treenien ulkopuolella. Jokaisella vuosikurssilla on oma vastuuvalmentaja, joka valmentaa sinua läpi koko toisen asteen. Hän voi mielellään toimia myös sinun henkilökohtaisena valmentajana. Sotkamon urheilulukio on paikka, jossa voit kasvaa niin urheilijana kuin ihmisenäkin tavoitellen huippua maastohiihdossa.

Roope Haapakankaan näkemykset maastohiihdon U18-maajoukkueen harjoituskaudesta

Tällä videolla pääset kurkistamaan nuorten huippu-urheilijoiden arkeen ja saat tietää, millaista sitoutumista ja työtä maastohiihdossa menestyminen todella vaatii.

Valmennusfilosofia

”Hiihtämällä tulee hiihtäjiä ja ojaa kaivamalla tulee ojankaivajia”, totesi Eero Mäntyranta hiihtoharjoittelun lajinomaisuudesta jo vuonna 1968. Maastohiihtovalmennuksen lähtökohta on huomioida urheilijoiden fyysinen ja psyykkinen kehitysvaihe sekä yksilölliset lähtötasot. Keskitymme yksilölliseen kehitykseen ja tavoitteenamme on kehittää kyvykkäitä urheilijoita seurojen ja lajin hyväksi sekä edistää urheilijoiden kasvua itsenäisinä ihmisinä tukien heidän kaksoisuraansa.

Maastohiihtovalmennuksen kulmakivet Sotkamon urheilulukiossa

Maastohiihtovalmennuksemme perustuu neljään keskeiseen pilariin: fyysinen, lajitaidollinen, lajitaktinen ja psyykkinen harjoittelu. Meidän nelivuotinen valmennusprosessimme on suunniteltu edistämään jatkuvaa kehitystä, ja tämä progressiivisuus näkyy sekä harjoittelun sisällöissä että määrissä. Harjoittelun nousujohteisuus takaa, että jokainen urheilija oppii ymmärtämään ja soveltamaan maastohiihtovalmennuksen teoreettista mallia, mikä on avainasemassa kehittymisessä kohti tärkeintä tavoitetta: tulla itsensä valmentajaksi.

Maastohiihtovalmennuksemme on ulospäinsuuntautunut ja pyrkii aktiivisesti kehittämään valmennuskenttää. Teemme tiivistä yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa ja sopeudumme joustavasti toimintaympäristömme tarpeisiin. Valmennuksessamme korostetaan urheilijan kokonaisvaltaista kasvua itsenäiseksi nuoreksi ihmiseksi, ja valmentajamme toimivat myös kasvattajina.

Remi Lindholm Peking 2022 Olympilaisten maastohiihtokisoissa.

Tule mukaan maastohiihtoyhteisöömme

Jos haluat elää ja hengittää maastohiihtoa opiskelun ohessa, olemme paikka sinua varten.

Osallistuva asiantuntijuus moniammatillisessa tiimissä

Vuokatti-Ruka urheiluakatemiassa osallistuvan asiantuntijuuden ydin on asiantuntijoiden tiivis yhteistyö urheilijoiden ja valmentajien kanssa. Tämä lähestymistapa sisältää valmennusprosessin syvällisen ymmärtämisen, yhteistyöhön perustuvan tavoitteenasettelun ja toiminnan jatkuvan arvioinnin.

Osallistuvan asiantuntijuuden tavoitteena on edistää urheilijoiden suorituskykyä, harjoittelukykyä ja terveyttä. Samalla se tukee valmentajien ja asiantuntijoiden osaamisen kehittymistä moniammatillisessa tiimissä. Asiantuntijuus parantaa vaikuttavuuttaan, kun asiantuntija tuntee valmentajan ja urheilijan arjen sekä lajin erityispiirteet.

Valmennusprosessissa asiantuntijatukea kohdennetaan urheilijoiden tarpeiden, lajin ja iän mukaan. Toisella asteella painotetaan valmentajien ja opettajien osaamisen kehittämistä ja ryhmämuotoisia urheilijakohtaamisia sekä yksilöllistä ohjausta. Huippuvaiheessa asiantuntijatuki on erityisen räätälöityä ja toteutetaan yhteistyössä lajiliittojen ja huippu-urheiluyksikkön kanssa.

Vuokatti-Ruka urheiluakatemian asiantuntijatiimissä jokaisella jäsenellä on määritelty rooli ja vastuualue, ja valmentaja johtaa koko valmennusprosessia ja siihen liittyvää asiantuntijatiimiä. Tiimiin kuuluu asiantuntijoita muun muassa kaksoisuran, fysiikkavalmennuksen, urheilufysioterapian, lääketieteen, psyykkisen valmennuksen, urheiluravitsemuksen ja paraluokittelun aloilta.

Viikkorytmi

Viikkorytmimme on suunniteltu tukemaan urheilijoiden tasapainoista kehitystä sekä koulussa että urheilussa. Yhteisharjoituksia on 3 – 8 kertaa viikossa ja viikkomme rakenne on tarkasti mietitty urheilijoiden tarpeisiin mahdollistaen joustavan osallistumisen myös omatoimiseen harjoitteluun. Harjoittelumme suunnittelu pohjataan Hiihtoliiton valmennuslinjaukseen: Suomalainen latu. Tieto ja taito. Sisu.

Aamuharjoitukset pidetään tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin tuoden urheilijoiden arkeen vahvan startin päivälle. Muina päivinä urheilulukiolaiset harjoittelevat itsenäisesti joko oman tai lukion maastohiihtovalmentajien laatimien harjoitusohjelmien mukaisesti. Maastohiihtovalmentajat suunnittelevat 1. – 4. vuosikursseille omat viikko-ohjelmat, joita urheilijat voivat halutessaan käyttää. Tämä monipuolinen lähestymistapa varmistaa, että jokainen urheilija saa tarvitsemansa tuen ja ohjauksen niin lajitaidollisessa, fyysisessä kuin taktisessakin valmennuksessa.

Harjoitusympäristö

Sotkamon urheilulukion maastohiihtovalmennuksessa pääset hyödyntämään Vuokatin erinomaisia harjoitusolosuhteita. Vuokatinvaaran vaihtelevat maastot ja Vuokatin urheiluopiston huippuluokan tilat tarjoavat ihanteellisen ympäristön päivittäiseen harjoitteluun vuoden ympäri. Kuntosalit, telinevoimistelusali ja muita oheisharjoittelutiloja täydentävä testiaseman rullahiihtomatot ovat täydellisiä oppimisympäristöjä tekniikan ja taitojen hiomiseen. Lisäksi uusi pidentynyt rullarata, joka jäljittelee hiihtolatujen profiileja, tarjoaa turvallisen ja realistisen harjoitteluympäristön. Vuokatinvaarassa harjoittelusi tapahtuu aina parhaissa mahdollisissa olosuhteissa, varmistaen jatkuvan kehityksen ja oppimisen.

Sujuva arki Sotkamon urheilulukiossa

Sotkamon urheilulukion arki on suunniteltu tukemaan jokaista opiskelijaamme heidän hyvinvoinnissaan ja menestyksessään. Lukion sujuva arki on monipuolista ja vaatii tasapainoa opiskelun, sosiaalisten suhteiden ja vapaa-ajan välillä. Tarjoamme kattavat tukipalvelut sekä henkilökohtaista neuvontaa kaikilla elämän osa-alueilla, keskittyen erityisesti opiskelun, sosiaalisten suhteiden ja vapaa-ajan tasapainoiseen yhdistämiseen.

Koulupäivämme Sotkamon lukiossa on suunniteltu monipuolisiksi, huomioiden opiskelijoidemme erilaiset tarpeet ja elämäntyylit. Tarjoamme joustavat kulkuyhteydet ja tukea jokaisen opiskelijan koulumatkaan, joten monet opiskelijoistamme hyödyntävät julkista liikennettä, kuten busseja, saapuakseen kouluumme helposti ja mukavasti.

Opiskeluhuoltomme on suunniteltu erityisesti tukemaan opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja ne tarjoavat opiskelijoille tukea sekä resursseja opiskelun onnistumiseen. Ymmärrämme, että opiskelijan hyvinvointi on avain menestykseen ja siksi opiskeluhuollon palvelut ovat olennainen osa Sotkamon lukion sujuvaa arkea. Olemme omistautuneet luomaan ympäristön, joka tukee ja rohkaisee jokaista opiskelijaa heidän opintiellään.

Jasmin Kähärä Peking 2022 Olympialaisissa maastohiihtokisoissa.

Meille voit tulla huoletta läheltä tai kauempaa

Meidän tehtävämme on auttaa sinua suorittamaan lukio-opintosi niin hyvin kuin mahdollista ja pidämme myös kotijoukot kartalla, missä milloinkin mennään. Saat meiltä tarkasti punnitut neuvot ja ohjeet opiskeluun ja elämään. Odotamme innolla, että pääsemme tutustumaan sinuun!

Maastohiihtäjien akateeminen menestys urheilun ohella

Sotkamon lukiossa painotamme, että lukio-opinnot ja ylioppilaskirjoitukset suoritetaan asianmukaisesti, mikä on keskeistä kokonaisuutemme kannalta. Lukion ja VRUA:n yhteisenä tärkeänä tehtävänä on koordinoida ja yhteensovittaa urheilu ja opiskelu varmistaen, että opiskelijamme voivat loistaa sekä kilpailuissa että opintiellä.

Eevi-Inkeri Tossavainen EYOF maastohiihtokisoissa Vuokatissa

Yhteisellä matkalla

Otamme sinut vastaan sellaisena kuin olet. Laadimme yhdessä henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi, jolla voit saavuttaa tavoitteesi jatko-opintojasi ajatellen. Pitkän linjan urheilulukiona meillä on vuosikymmenten kokemus lajiharjoittelun ja opiskelun joustavasta sekä tuloksellisesta yhdistämisestä.

Hakuohjeet Sotkamon urheilulukioon

Haaveiletko opiskelusta Sotkamon urheilulukiossa? Haku tapahtuu yhteishaun kautta Opintopolku.fi -sivustolla. Varmista, että asetat toiseksi hakuvaihtoehdoksesi Sotkamon lukion yleislinjan, joka edellyttää vähintään 7,0 keskiarvoa pääsykriteerinä.

Yleislinjalta on mahdollista osallistua Vuokatti-Ruka urheiluakatemian harjoituksiin ja siirtyä myöhemmin lukio-opintojesi aikana urheilulinjalle, mikäli täytät vaadittavat kriteerit. Tämä antaa joustavuutta urheilu- ja opintopolullesi Sotkamon lukiossa.

Kun haet Sotkamon urheilulukioon, muista täyttää opintopolussa urheilijalle suunnatut lisäkysymykset. Nämä kysymykset auttavat meitä ymmärtämään paremmin urheilutaustaasi ja tavoitteitasi.

Jos olet jo aloittanut lukio-opintosi toisessa oppilaitoksessa ja haluat siirtyä Sotkamon urheilulukioon toiselle vuosikurssille, se on myös mahdollista. Valinnoista ilmoitetaan kesäkuussa 2024.

Sotkamon urheilulukion hakukriteerit

Sotkamon urheilulukioon hakeminen perustuu selkeisiin kriteereihin. Minimivaatimuksemme ovat lajiliittopisteet vähintään 2,0, oppilaitospisteet pääsykokeissa vähintään 2,5 sekä lukuaineiden ja liikuntanumeron keskiarvo vähintään 7,3. Nämä kriteerit takaavat, että valitsemme motivoituneita urheilijoita, jotka ovat valmiita sitoutumaan Sotkamon urheilulukion tarjoamaan korkeatasoiseen valmennukseen ja koulutukseen.

Pääsykoe Sotkamon urheilulukion maastohiihtolinjalle

Kevään 2024 yhteishaussa Sotkamon lukion maastohiihtolinjalle ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiaan hakeneet urheilijat kutsutaan osallistumaan pääsykokeisiin. Pääsykokeet ovat keskeinen osa valintaprosessiamme, ja ne antavat meille mahdollisuuden arvioida jokaisen hakijan urheilullisia valmiuksia. Kutsu pääsykokeisiin lähetetään hakijoille erikseen ja se sisältää kaikki tarvittavat tiedot kokeen suorittamisesta.

Pääsykokeen sisältö

Pääsykokeet Sotkamon urheilulukion maastohiihtolinjalle koostuvat fysiikkatesteistä kuten mattotestistä (juosten), leuanveto-, loikka-, nopeus- ja kuntopallotesteistä sekä henkilökohtaisesta haastattelusta. Nämä testit antavat meille kokonaisvaltaisen kuvan jokaisen hakijan urheilullisista kyvyistä ja sopivuudesta ampumahiihtolinjallemme. Haastattelu auttaa meitä ymmärtämään hakijoiden motivaatiota, tavoitteita ja sitoutumista urheilu-uraansa sekä opintoihinsa.

Iivo Niskanen Peking 2022 Olympialaisten maastohiihtokisoissa.

Sotkamon urheilulukio – Huippuosaamisen tyyssija

Sotkamon urheilulukio on täydellinen yhdistelmä joustavaa opiskelua ja kansainvälisen tason lajiharjoittelua. Hae mukaan vuoden 2024 yhteishaussa ja ota ensimmäinen askel kohti huippuosaamista ja unelmiesi toteutumista. Sotkamon lukio on paikka, jossa tulevaisuuden urheilutähdet ja akateemiset menestyjät kasvavat ja kehittyvät.

Ota yhteyttä

Reinikka Mauri

Rehtori, Sotkamon lukio

Simula Jussi

VRUA, valmennuksen johtaja