Koepäivä

Ohjeet videomuodossa

YO-koepäivään valmistautuminen

Ohjeet tekstinä

Hanki hyvät ja riittävät eväät kirjoituksiin. Eväät tulee pakata läpinäkyviin astioihin, jotta niiden tarkistaminen on helppoa. Juomat kannattaa olla suljettavissa pulloissa.

Omat reseptilääkkeet saa olla mukana. Ota mukaan myös resepti. Salissa on saatavilla perussärkylääkkeitä, allergialääkettä sekä nenäliinoja. WC-tiloissa on saatavilla kuukautissuojia.

Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi (passi, henkilökortti).

Pukeudu kirjoituspäivänä siten, että sinulla on mukava istua. Suosittelemme vaatteita, joita on helppo vähentää tai lisätä. Kirjoitustilassa liikut sisätossuissa tai sukkasillaan. Pukeudu lämpimästi.

Kännykkää/älykelloa et saa tuoda kirjoitustilaan edes suljettuna repussa. Parasta
jättää kännykkä ja muut tekniset laitteet kotiin. Jos kännykän/älykellon/lompakon tuonti on välttämätöntä, jätä se kaappiisi.

Saavu paikalle hyvissä ajoin, viimeistään klo 8.15 ellei toisin ole määrätty. Noudata tuloaikaa täsmällisesti, jotta ehdit etsiä oman kirjoituspaikkasi ja kuulet kokeen alussa annettavat ohjeet.

Ruokalan edustalla aulassa on koreja, joihin voit laittaa evääsi ja muut tarvikkeet. Tarkista vielä kerran eväspakkausten etiketit sekä vaatteiden tekstit, ettei niissä ole mitään kiellettyjä tekstejä, esim. vieraan kielen kokeissa ei saa olla kyseisellä kielellä olevia tekstejä. Koriin laitetaan myös läppärin virtajohto, kuulokkeet, hiiri ja hiirimatto tarkistamista varten. Bluetooth-ominaisuudella varustettuja laitteita ei saa olla, vaikka ne olisivat langallisiakin. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi (ajokortti tai passi).

Istumapaikkasi näet ilmoitustaululta salin edestä tai salin ovesta. Kengät jätetään salin ulkopuolelle. 

Heti salin sisäpuolella on eväiden ja muiden saliin tuotujen tavaroiden tarkastuspiste. Tämän tarkastuspisteen ohitettuasi et voi enää palata salin ulkopuolelle ennen kokeen alkua. Mahdolliset wc-käynnit suoritetaan valvojan kanssa. 

Äkillisissä koepäivän sairastapauksissa (esim. kuume, vatsatauti) hakeudu lääkärin vastaanotolla kokeen jälkeen ja toimita lääkärintodistus kansliaan.

Toimita yo-kirjoituspäivänä päivätty lääkärintodistus sairaudesta. Lääkärintodistus lähetetään lukiolta ylioppilastutkintolautakunnalle. Lääkärintodistuksesta tulee selkeästi käydä ilmi, mistä sairaudesta on kyse, sairauden vaikeusaste ja ajankohta.

Tavaroita/papereita putoaa: Nosta kätesi ylös, jolloin valvoja tulee luoksesi. Et saa nostaa mitään itse, paitsi aivan pulpetin vierestä
Wc-käynnit: Nosta kätesi ylös ja odota valvojaa. Huomioi myös muut, sillä vain yksi kerrallaan on wc-reissulla. Laita näytönsäästäjä päälle, kun poistut paikaltasi.
Ongelma koneen toiminnassa: Nouse seisomaan, jolloin valvoja tulee luoksesi.

Varsinainen koejärjestelmä tallentaa vastaukset automaattisesti, mutta muilla ohjelmistoilla tekemiäsi tiedostoja sinun täytyy muistaa tallentaa tekovaiheessa työpöydälle.

Päätettyäsi kokeen palauta usb-tikku ja kaikki paperit (myös käyttämättömät) päävalvojalle. Kerää vasta sitten tavarasi ja poistu kirjoituspaikalta häiritsemättä muita kokelaita.